Správa za rok 2023

 V aktivite speleoklubu prevažovali prolongačné a topografucké práce v jaskyniach, okrem toho aj vedecko – výskumné aktivity charakteru monitoringu klimatických, hydrologických a geochemických javov.

Systém Čertova diera – Domica
Hlavným pracoviskom bol ponor pod Čertovou dierou s jaskyňou Izolátor. Uskutočnilo sa tu spolu 26 akcií s cieľom prepojenia na „Hegedüsovu chodbu v jaskyni Čertova diera, kde podľa zamerania chýbalo k spojeniu cca 10 m.
Začiatkom roka sme uskutočnili spoločnú akciu s 3 liptovskými členmi vedenými P.Holúbekom za použitia rádiosondy požičanej od manž. Ondrouchovcov z Brna a prístrojov Pieps. Dosiahlo sa spojenie vysielačkou, a aj klepkaním. V „Lomeniakoch“ došlo k postupu do rútivej sienky a odtiaľ ak akustickému spojeniu (reč), vzd. cca 6 m. Ďalší postup bol ale veľmi zložitý. Už pravidelná zimná (ľadová)  povodeň v Izolátore bola podľa dát MARS-u 17-18.1., oporný múrik vydržal avšak do jaskyne sa naplavila hlina  cez ponory v dne depresie. Hlinu a bahno sme vyťažili. 9.6. bola v okolí Domice prietrž mračien, čiastočne zaplavilo prevádzkovú trasu. Preto sme do jaskyne zorganizovali akciu až 18. 6. Podľa údajov nášho zrážkomera "U tety" napršalo za 2 hodiny 43 mm. Ochranný múr, ktorý sme vlani opravili obzvlášť solídne, to nevydržal a na úseku asi 3-4 m sa rozplavil. Do ponoru sa splavilo aj drevo, ale betónový vchod vydržal.
Za 2 týždne tu bola ďalšia povodeň. Na Jána, 24.6. sa počas búrkového dažďa znova zaktivizoval povrchový odtok a zas sa voda liala cez ťažko vydolované priestory Izolátora. Naplavený materiál z jaskyne sme zas vyťažili. Rozhodli sme sa vchod, kde sme už predvídavo vybudovali betónový základ, provizórne zabezpečiť dreveným "blendom".
Povodeň 4-5.8. Už nikto nečakal, že ešte príde ďalšia, ale stalo sa. V Silici napršalo 85 mm. U nás voda vystúpila 3-4 m nad dno depresie, ale uzáver vydržal a tiež nepoškodený ostal ochranný múrik. Iba v jaskyni je viac blata.  Nasledovalo opätovné vyťaženie za účasti rôznych brigádnikov a náročný postup v smere riečiska. Okrem kmeňových členov sa zaslúžil 13 akciami aj J. Tajboš z Hájskeho speleoklubu a dokonca aj jeho vedúci T. Fussgänger, ako aj českí členovia skupiny Minotaurus. S ich pomocou  a tiež znova s liptovskou partiou sme sa priblížili k spojeniu na 1-2 m.  Mysleli sme si, že sme už tesne pred spojením,  ale 25.10. napršalo v Silici najprv 14 mm a 27.11. v piatok 38 mm. Na dovŕšenie všetkého ešte pršalo v Silici 4.11 cca 12mm a 6. 11. znova vysoká hodnota, 32 mm. Takže na spojenie si počkáme na budúci rok.  Doplnili sme mapu, jaskyňa dosahuje 44,05 m.

Čertova diera
Pokračovali sme  v klasickom mapovaní v období, keď pre povodne sa nedalo pôsobiť v Izolátore. Počas 5 akcií za  pomoci členov HKSS a o.s. Prešov sme domerali sme odbočky Hegedusovej chodbe a tiež v Zrútenej sieni smerom k povrchu a chodbe smerujúcej k Nebezpečnému dómu. Tým sme predĺžili systém Domice o 261 m.
Pre nepriaznivé hydrologické podmienky i personálne problémy sa v r 2023 nepodarilo plne realizovať odčítanie monitorovaných parametrov v jaskyni, domerať časti v kontakte s prehliadkovým okruhom, ani pokročiť v odbočkách smerom k Baradle. Avšak zlepšili sme prístupovú trasu do Majkovho  a Vysokého dómu v sxúvise s plánovanými prácami na pripojení Líščej diery.

Skalistý potok
V jaskyni už viac rokov praktický speleologický prieskum stagnuje. Pravidelne na základe dohody odčítajú údaje 2 dilatometrov členovia Hájskeho klubu (Meander - HKSS) a 1 x ročne údaje hydrologických sond MARS členovia SpeleoUPJŠ. Počas týchto akcií sa zúčastnili vstupu do jaskyne aj hostia zo skupín Cassovia, Meander a základní organizace ČSS6-25 Pustý žleb pod vedením m. Ondrouchovcov.
Potápačská aktivita: Všeobecne boli podmienky na potápanie v tomto daždivom roku nepriaznivé. V  r. 2023 skupina Speleodiver realizovala vynesenie tlakovej sondy spred 21. sifónu.

Kysacká jaskyňa
Najviac navštevovaná lokalita (35 akcií) vzhľadom na svoju blízkosť k bydliskám väčšiny členov skupiny. Slúži ako modelová jaskyňa na testovanie rôznych metód monitoringu fyzikálno - chemických vlastností prostredia. Dlhodobo sa tu zaoberáme odstraňovaním škôd z minulého obdobia devastácie. Z jaskyne na povrch sa vyťažilo 572 vedier sutiny, uskutočnili sme rekonštrukciu dešturovannej sintrovej kopy a pokračujeme v odhaľovaní historických nápisov. Prolongačná činnosť v jaskyni sa predbežne obmedzuje na ťažbu červenkastých hlín v sienke „Divadlo“. V jaskyni prebieha spojitý monitoring skvapu už 5 rokov.

Jaskyňa Zlá diera
V jaskyni so máme inštalovaný merač skvapu a teploty, spojite prebieha sledovanie už 5.rok. Rozhodli sme sa pre túto lokalitu vyhotoviť pre
o.s. Prešov aktualizovanú mapu aj s profilom, ktoré sú inštalované na paneli pred jaskyňou ako aj fotka K. Gesserta. Dĺžka polygónového ťahu vzrástla o 177,7 m. S členmi o.s.Prešov pravidelne konzultujeme.

Diablova diera
Vzhľadom na nepriaznivé hydrologické podmenky sme uskutočnili iba 3 akcie, betónovanie riadil + F. Chovanec, najskôr sme uskutočnili fotodokumentáciu a zúčastnili sa na odhalení panelu pri chodníku vedúceho k „ferrate“ nad obcou Poľanovce, kde sú naše mapy i fotky K. Gesserta.

Brestovská jaskyňa
Potápačská aktivita v tejto jaskyni a priľahlom krasovom území smeruje k spojeniu s priestormi, ktorú sa dávnejšie skúmali smerom od vyvieračky Studeného potoka. V roku 2023 dokázal Karsten Gessert postúpiť ďalej po prúde. Sifón 3 bol preplávaný a sifón 4 preplávaný do úžiny (24m/-9,7m) a všetky priestory boli zamerané. Ďalej bol zameraný sifón v sprístupnenej časti jaskyne. Aktivita J. Blahu a skupiny J. Majku v inej časti tejto jaskyne je spracovaná v správe tej skupiny. V roku 2023 sme tu objavili
125 m a zamerali 148 m.

Vedecko výskumná činnosť v spolupráci s Ústavom geografie Univerzity P.J.Šafárika
Na viacerých našich výskumných lokalitách sme pracovali na vedeckých témach:- chemizmus krasových vôd a prameňov (lokality Jasovskej planiny),
- množstvo a chemizmus skvapových vôd v Kysackej jaskyni (pravidelný mesačný odber vzoriek), - krasový reliéf územia Slovenského krasu.- V auguste A. Gessert sa spolu so študentmi ÚGE pracovala na detailnej analýze Hájskeho potoka, výsledky budú publikované.-V októbri a novembri aktivity A. a K. Gesserta smerovali k montáži výparomera na speleodomci Cassovia v Háji a na obecnom pozemku v Silici. Ten nám umožní lepšie interpretovať výsledky z analýzy vápencových doštičiek a denudácie v Slovenskom krase.Týmto sa chceme srdečne poďakovať J. Turóczymu a speleoklubu Cassovia za umožnenie montáže na ich pozemku.
- Počas exkurzií so študentmi Ústavu geografie PF UPJŠ, Univerzity vo Flensburgu (Nemecko) a kolegami z IRCK v Guiline (Čína) sme sa podieľali na expedičných meraniach krasovej mikroklímy, analýze chemizmu pôd a vôd v oblastiach Slovenského krasu a krasu Dreveníka a Sivej Brady.

Aktivity v zahraničí
V Nemecku sme počas Eurospeleo 2023 v tzv. Breitscheidskom krase A. Gessert absolvovala exkurziu do najväčšieho jaskynného systému Herbstlabyrinth, ktorý je príkladom spolupráce jaskyniarov, ochrany prírody a ťažobnej spoločnosti. V júni počas Karsologickej školy A. Gessert navštívila niekoľko lokalít v okolí Postojnej, ktoré sú súčasťou výskumu chemizmu, paleomagnetizmu a pod. Zaujímavá je významná lokalita bezstropných jaskýň s lokalitami odberu vzoriek na datovanie.V Číne sa v oblasti provincie Guizhou A. Gessert zúčastnila a spoluorganizovala exkurziu do krasu v oblasti Libo. Počas toho sme navštívili nepomenovanú jaskyňu, ktorá by sa mohla stať objektom výskumu nášho speleoklubu. Vo výskumnej stanici Puding sme zozbierali aktuálne vzorky vôd z umelých jaskýň a podrobili ich analýzam.

Súhrnné hodnotenie
Objavili sme
145 m priestorov a chodieb a zamerali 604 m polygónových ťahov. Uskutočnilo sa cca 126 akcií, koordinovaných našou skupinu, z toho bolo napísaných 91 technických denníkov. Vlastnými členmi boli vykonané akcie v podzemí v rozsahu 224 osobo-dní. Aktivitra členov bola rôzna, 3 nevykázali žiadnu aktivitu. Členovia z iných o.s. alebo vážni spolupracovníci sa podieľali 91 osobo-dní, na povrchových akciách a exkurziách sčasti v podzemi sme "sprevádzali" osoby, prevažne študentov, v rozsahu 214 osobo-dní.

Správu vypracovali Z. Hochmuth a A. Gessert